Abonyi-Tóth Andor

Abonyi-Tóth Andor
Abonyi-Tóth Andor, PhD
Egyetemi adjunktus, esélyegyenlőségi és akadálymentesítési info-kommunikációs  szakoktató

Kutatási témák

 • Kollaboratív, internet alapú tanulási felületek tervezése és a tanulásban betöltött szerepének értékelése.
 • Innovatív eszközök és módszerek használata az oktatásban
 • Szemantikus Wiki környezetek fejlesztése és oktatásban történő felhasználásának értékelése
 • Akadálymentes e-tananyagok fejlesztésének módszertani és technikai kérdései, virtuális környezetek akadálymentességének vizsgálata

Kurzusok

 • Web-fejlesztés I.
  • A kurzus a Web-fejlesztés alapjaiba vezeti be a hallgatókat. Megismerjük az XHTML/HTML5 leírónyelv adta lehetőségeket, a stíluslapok használatát (CSS3), a web-fejlesztéssel kapcsolatos alapfogalmakat, szabványokat, ergonómiai elveket, valamint az egyenlő esélyű hozzáférés támogatásának módszereit (WCAG 2.0) és eszközeit. A hallgatók vizsgamunkaként egy olyan komplex weboldalt készítenek el, amely megfelel a meghatározott módszertani, valamint technikai irányelveknek. A vizsgamunkák értékelésében maguk a hallgatók is részt vesznek, társak általi értékelés (peer review) formájában.
 • Honlapok funkcionális és arculati tervezése
  • Ez a kurzus már azoknak szól, akik a web-fejlesztés alapjaival tisztában vannak. A kurzus során áttekintjük a webes alkalmazások tervezési elveit és módszereit, a céges weboldalak, webáruházak ergonómiai elveit, az arculati kézikönyv formai és tartalmi elemeit, a logótervezés és arculattervezés módszereit, eszközeit, a tartalom és megjelenítés szétválasztásának módjait, valamint egy konkrét CMS rendszert (WordPress) is megismerünk. A hallgatók a félév során egy képzeletbeli webáruház megvalósításán dolgoznak, melybe beletartozik a logó, arculatterv, sitebuild elkészítése, valamint a (részben) működő prototípus elkészítése WordPress alapokon.
 • Bevezetés az esélyegyenlőséget szolgáló info-kommunikációs technológiákba
  • A kurzus azon hallgatók számára indul, akik többet szeretnének megtudni a fogyatékossággal élő emberek, valamint a technológiai szempontból megkülönböztetett emberek által  tapasztalt problémákról, valamint azon segítő technológiákkal, amelyek a különböző hátrányokat képesek kompenzálni.  Az érzékenyítési gyakorlatokon túl megismerkedünk azon speciális szoftver- és hardvereszközökkel, amelyeket a fogyatékossággal élő emberek használnak, és azokat felhasználjuk a számítógépes alkalmazások akadálymentességi ellenőrzése során. Kiemelten foglalkozunk a képernyőolvasó programokkal (JAWS, NVDA), valamint a WCAG 2.0 szabványban foglalt akadálymentességi irányelvekkel. Áttekintjük a multimédiás elemek akadálymentes publikálásának lehetőségeit, a videófeliratozás módszereit és eszközeit.

Fejlesztések

 • ELTESCORM keretrendszer
  • Az ELTESCORM egy saját fejlesztésű (Abonyi-Tóth Andor, Sipos György), az akadálymentes e-tananyagok automatizált létrehozását segítő keretrendszer, amely a tananyagok szöveges leírásából (Word állomány), a médiaállományokból, valamint a médiaállományokhoz tartozó metainformációk (Excel állomány) alapján képes  akadálymentes e-tananyagok generálására a SCORM 1.2/2004 szabvány szerint.
 • Web-fejlesztés szemantikus Wiki
  • A web-fejlesztés szemantikus Wiki környezetet azért hoztam létre, hogy a Web-fejlesztéssel kapcsolatos szabványok egyes elemei közti kapcsolatok precízen megadhatók legyenek annak érdekében, hogy a hallgatók megértsék az összefüggéseket, illetve hogy ezen kapcsolatokat navigációs eszközként használva egyéni tanulási céljaiknak megfelelő útvonalak segítségével járhassák be a tudásbázist. A tartalom feltöltése a hallgatók közti együttműködés keretében történt.

Ajánlott publikációk

 • Abonyi-Tóth Andor (2014): A virtuális környezetek akadálymentes elérését támogató elvek és fejlesztések áttekintése. In: Ollé János (szerk.): VI. Oktatás-Informatikai Konferencia Tanulmánykötet, pp. 113-130,  ELTE PPK, 2014.
  URL: http://bit.ly/1cPwILY  (Utolsó hozzáférés ideje: 2014. február 25.)
 • Abonyi-Tóth Andor (2011a): Bevezetés az esélyegyenlőséget szolgáló info-kommunikációs technológiákba – Multimédiás tananyagkészítés hátrányos helyzetű felhasználók számára. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, Budapest, 2011.  ISBN: 978-615-5043-68-0
 • Abonyi-Tóth Andor (2011b): Módszerek és eszközök (Web-alapú) felhasználói felületek használhatósági elemzésének elvégzésére. In: InfoDidact szakmódszertani konferencia tanulmánykötet. Szombathely, Magyarország, 2011.03.31-2011.04.02.
 • Abonyi-Tóth Andor; Pataki Máté, Mátételki Péter (2011): Bevezetés az info-kommunikációs akadálymentesítés világába I. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, Budapest, 2011. ISBN: 978-615-5043-18-5
 • Abonyi-Tóth Andor: Digitális, akadálymentes tananyagok fejlesztése az ELTESCORM keretrendszerrel
  In: Szlávi Péter, Zsakó László (szerk.)
  InfoDidact2012: Informatika Szakmódszertani Konferencia. Konferencia helye, ideje: Zamárdi, Magyarország,
  2012.11.15-2012.11.16.p. 1.