D-Touch marker használati útmutató

Bevezető:

A D-touch markerek a QR-kódokhoz hasonló célt szolgálnak, viszont az utóbbival ellentétben ezeket könnyedén lehet kézzel is rajzolni.
Habár a rajzok önmagukban is rendelkeznek matematikai értékkel, általában a feldolgozásukhoz egy feladatspecifikus alkalmazást használunk, ami a számokhoz weboldalakat vagy képet, esetleg szöveget rendel.

Hogyan használjuk:

A T@T kuckónak egy saját kódfelismerőt készítünk, amivel a szekrények tartalmát tekinthetjük át, illetve rajzokat is alkothatnak a résztvevők. Ez az alkalmazás jelenleg fejlesztés alatt áll, de amint elkészül, frissítjük a használati útmutatót.

Kódok készítése:

Három fő részből áll egy marker: a külső vonal, a fehér régiók és a fekete foltok a régiókon belül. Ezeket kombinálva több száz különböző számot állíthatunk elő, amiket felhasználhatunk az alkalmazásban.
A külső vonal, vagyis a fő forma mindig zárt és egy részből áll, tehát az alábbi két példa helytelen, mivel a baloldalin megszakad a forma, a jobboldalin pedig két különböző értéket vesz fel.

dtouchwrong

A kód nem függ viszont a vonal vastagságától, illetve a forma alakjától. Az alábbi három példa mind ugyan azt a kódot jelöli, ami az 1:2 számnak felel meg. Még úgy is, hogy látszólag a harmadik formában 4 folt van, de mivel ebből az egyik hozzáér a külső forma éléhez, így az is annak a részeként számolódik.
 dtouchmultiple
Belső fehér régióból több darab is lehet, de érdemes nagyobb közöket hagyni hogy messziről is könnyen felismerhesse a kamera. A számításba csak közvetetten vesznek részt, szóval a valódi értéket az adja meg, hogy ezekben hány fekete foltot helyezünk el. Lentebb látható négy példa. A negyedik és a második megegyezik, amin látható hogy a belső foltok formája is szabadon rajzolható.
A példákon látszik, hogy a sorrendet sem kell figyelembe venni: a program érzékeli az összes fekete foltot és ezeket utólag rendezi növekvő sorrendbe, tehát mindegy hogy a rajzon például előbb jön 1 folt és utána 2 vagy fordítva, ugyanúgy 1:2 kódnak felel meg.
dtouchsample
Egy bonyolultabb rajz, amin egy szöveg olvasható, ez a 3:5:6:7 kódnak felel meg. Látható hogy a szövegek belső fehér részei is ki vannak töltve (például az a-betü alsó része), mivel ellenkező esetben ezeket is külön kódként értelmezné a program, és így már nem lenne helyes a felépítés.
831F2992-ADB8-47CB-B934-CD38645899C8
Bővebb leírás a hivatalos oldalon:
Egyéb technikai kérdéssel keressenek bármikor:
Eke Dániel emailben
facebooktwittergoogle_plus